Šunku můžeš klidně vynechat, polévka pak bude vegetariánská. Pokud ale vegetarián nejsi, vyzkoušej verzi s ní, dodává polévce jiný rozměr. Pokud vynecháš šunku,ghí i parmezán, bude polévka vhodná i pro vegany.
Co potřebujeme? (cca 4 porce)
- 1 velkou cibuli
- 1 velkou mrkev
- 1 menší batát
- 100 g šunky
- 220 g červené čočky
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovku drcených rajčat
- třtinový cukr nebo erythritol dle chuti (dle kyselosti rajčat)
- sůl
- pepř
- půl lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- olej nebo ghí
- 1 svitek skořice
- 750 ml zeleninového vývaru
- parmezán, popř. pečivo k podávání (není nutné)
- Cibuli nakrájej na kostičky a na oleji nebo ghí ji ve větším hrnci osmahni dozlatova.
- K cibuli přidej na plátky nakrájený česnek, skořici a na půl kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a krátce vše opeč.
- Základ zalij vývarem, přidej rajčata z plechovky, na kostičky nakrájený batát, bobkové listy, tymián, propláchnutou čočku a dle chuti sůl a pepř.
- Promíchej, přiveď polévku k varu a poté ji na mírném plameni vař cca 15 minut (do změknutí zeleniny i čočky).
- Z polévky vyjmi skořici a bobkové listy a dle chuti přidej cukr.
- Na závěr do hrnce přimíchej na kostičky nakrájenou šunku a krátce prohřej.
- Podávej ji s nastrouhaným parmezánem a pokud chceš polévku jako hlavní chod třeba na večeři, předej k ní i pečivo.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)