čtvrtek 3. března 2022

Čočková polévka s mrkví a batátem

 


Šunku můžeš klidně vynechat, polévka pak bude vegetariánská. Pokud ale vegetarián nejsi, vyzkoušej verzi s ní, dodává polévce jiný rozměr. Pokud vynecháš šunku,ghí i parmezán, bude polévka vhodná i pro vegany.

Co potřebujeme? (cca 4 porce)
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • 1 menší batát
  • 100 g šunky
  • 220 g červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovku drcených rajčat
  • třtinový cukr nebo erythritol dle chuti (dle kyselosti rajčat)
  • sůl
  • pepř
  • půl lžičky sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • olej nebo ghí
  • 1 svitek skořice
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • parmezán, popř. pečivo  k podávání (není nutné)
Postup:
  1. Cibuli nakrájej na kostičky a na oleji nebo ghí ji ve větším hrnci osmahni dozlatova.
  2. K cibuli přidej na plátky nakrájený česnek, skořici a na půl kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a krátce vše opeč.
  3. Základ zalij vývarem, přidej rajčata z plechovky, na kostičky nakrájený batát, bobkové listy, tymián, propláchnutou čočku a dle chuti sůl a pepř.
  4. Promíchej, přiveď polévku k varu a poté ji na mírném plameni vař cca 15 minut (do změknutí zeleniny i čočky).
  5. Z polévky vyjmi skořici a bobkové listy a dle chuti přidej cukr. 
  6. Na závěr do hrnce přimíchej na kostičky nakrájenou šunku a krátce prohřej. 
  7. Podávej ji s nastrouhaným parmezánem a pokud chceš polévku jako hlavní chod třeba na večeři, předej k ní i pečivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)